Pastor Abernathy minns bojkottens första möte

I källan minns pastor Abernathy det första massmötet som organiserades under bussbojkotten 1955. Mötet hölls torsdag den 4 december 1955 i en baptistkyrka, alltså bara tre dagar efter det att Rosa Parks arresterades på bussen. Utdraget ingår i pastor Abergathys examensarbete på universitetet 1958.

Vi, Mr M.L: King och jag gick på mötet tillsammans. Det ösregnade. Jag hade jobbat till sista minuten med resolutionen. /…/ Även om vår första bojkottdag blev en framgång var vi rädda för att fortsätta protesten. Vi tänkte att det kanske var bättre att avblåsa bojkotten, för då kunde vi hota med fler endagarsbojkotter i framtida förhandlingar. Men vi beslutade oss att fortsätta när vi såg hur många människor som hade kommit till mötet.
Redan 20 kvarter från kyrkan stod bilar parkerade och när vi kom närmare kyrkan såg vi en stor folksamling. The Montgomery Advertiser uppskattade antalet till c:a 7000 personer, som alla försöte få plats i en kyrka som rymde färre än 1000 personer. Det tog oss 15 minuter att tränga oss igenom folkmassan När vi till sist kom in i kyrkan applåderade alla i minst tio minuter. Det var uppenbart att vi hade människorna med oss. Alla präster som tidigare hade vägrat att stödja protesten kom nu fram till oss och erbjöd sina tjänster. Denna kansla av att vi alla var tillsammans blev en stor inspiration för oss ledare och den hjälpte oss att komma över känslor av underdånighet och rädsla.
Vi började mötet med att sjunga /…/ Sedan presenterades Mrs Rosa Parks eftersom vi ville att hon skulle bli en symbol  för vår proteströrelse. Efter henne presenterades Mr. Daniels som, lyckligtvis för oss hade blivit arresterad precis på samma dag. Dessa personer bemöttes med entusiasm och när vi sedan skulle rösta om huruvida vi skulle fortsätta vår bojkott eller inte fick vi stöd av alla de 7000 personerna som var på plats både inne i och utanför kyrkan.

Källa: Sam Wineburg et al.  Reading like a Historian, Teaching Literacy in Middle and High School History Classroom. 2011. Min översättning

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s