Bilder ur Diderots Encyclopédie

L’Èncyclopédie av Denis Diderot var ett enormt upplysningsprojekt. All världens kunskap skulle samlas i ett uppslagsverk. Det första bandet publicerades 1751. Det blev sammanlagt 28 volymer varav 11 bestod av plancher.

Nedan har jag valt ut plancher ur banden som visar alla olika yrken och hantverk som fanns i världen. På bilderna ser man hur arbetet utfördes, men också av vilka. Män, kvinnor och barn förekommer i olika stor utsträckning i olika yrken. Arbetsdelningen är tydlig. Männen har en lång rad yrken som är förbehållna dem, men det är inte ovanligt att både män och kvinnor förekommer på samma planch med olika arbetsuppgifter. Kvinnor som spinner finns exempelvis på mängder av olika plancher som beskriver alla de olika textilarbeten som förekom, från strumpstickare till plymmakare och förstås tillverkning av Haute couture för kvinnor. En av få plancher som bara har kvinnor på bilden.

Barn förekommer också på plancherna. De verkar också ha utfört visst arbete. Pojkar förekommer t.ex. på glasblåsarnas plancher och flickor användes också till specifika arbetsuppgifter.

spinnare

Spinnare

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s