Skrivelse till kungen om situationen för det tredje ståndets kvinnor 1789

Också kvinnorna klagade 1789, men de skrev inte till generalständerna utan direkt till kungen:

Texten är ett uttdrag ur det tredje ståndets kvinnors brev till kungen den 1 januari 1789. Texten är ett uttdrag ur petitionen och hämtad ur Liberty, Eguality, Fraterny

Vi  ber inte om tillstånd att sända delgater till generalständerna. Vi föredrar att förklara våra problem direkt för er.

Kvinnorna i det tredje ståndet är ofta dåligt utbildade. De skickas till skolor med lärare som knappt kan ett ord latin. De går bara i skolan så länge att de kan tillräckligt med latin för att kunna gå i mässan (kyrkan).

Föräldrar satsar inga pengar på sina döttrar eftersom de hellre satsar allt på sönerna.

Kvinnor i det tredje ståndet som har en hemgift kan gifta sig med en hantverkare eller bonde. Andra som bara har en liten hemgift tvingas gå i kloster. De som varken har hemgift eller moral flyttar till städerna och blir prostituerade.

Vi ber dig att starta gratis skolor där vi kan lära oss vårt språk och också bli undervisade i vårt köns dygder som mildhet, anspråsklöshet, tålamod, medlidande. Vi ber dig ge våra barn en god utbildning så de blir värdiga att betjäna dig.

Vi ber dig att det inte ska vara tillåtet för män att arbeta inom kvinnors handel som sömnad, broderier och hattmakare. Om vi får hållas med nålen och spinnrocken lovar vi att aldrig komma nära passaren eller vinkelhaken. Vi ber om att få arbeta inte om att lägga beslag på männens auktoritet för att bli bättre sedda av dem och för att förhindra oss från att hamna i prostitution på gatan.

spinnare
Bilden  ur Diderots Encyplopedie som 1703 – 1784 visar två personer som spinner tråd. Mannen arbetar vid en modern maskin och kvinnan vid en uråldrig spinnrock.

Uppgifter:
Vad säger brevet om tredje ståndets kvinnors situation i arbetslivet?
Jämför bilden med texten. Fanns det anledning för kvinnornas oro tycker du? 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s