Brev från en mor under terrorn 1794

Källhänvisning http://chnm.gmu.edu/revolution/d/490/

Damiens 4:e Ventoise Republikens andra år

Min son
Jag skriver för att låta dig veta att i morgon eller i övermorgon kommer jag att sända dig ett litet paket med gamla saker till dina barn. Jag skulle ha velat ha något bättre, men just nu har jag inget annat. Försändelsen är betalad. Det går inte så bra för mig. Bra mat är omöjlig att få tag i. Det finns inget att köpa. För att köpa sex ägg måste man stå i kö med 600 andra människor och vänta på din tur och det gäller för allt annat också. De säger ingenting om tvål heller, annat än att det inte finns någon. Man måste vara smutsig nu när det inte finns någon.

En av mina kusiner gav mig en liten kaka. Jag skickar dig en liten bit. Den är lite hård, men den går att äta. Du hittar också flera böcker som jag skickar tillbaka till dig. I en hitta du en 10 livres sedel. Tre av dem kommer från Sophia till din pomada och pengarna för flaskan. Resten är till dina barn. oken är ihopbunden med snören. Titta efter den och låt mig veta att du fick den. Jag ber dig att meddela mig så fort du får detta på medborgarinnan Roucoults adress och dröj inte eftersom jag blir orolig.

Jag såg i tidningen att någon som hette Ducroquet har blivit arresterad. Jag måste medge att jag inte kan sluta tänka på det. Dock vet jag att du är en god patriot. Men jag lade märke till namnet Ducroquet. Man sade mig också att han var ledamot i Nationalförsamlingen. Snälla hör av dig till mig så snart du kan. Jag skulle, som du förstår, bli så glad.

Jag sänder dig min kärlek och jag är,
Din mor Harlay Ducroquet

Uppgifter till texten:
Hur ser vi att Harlay inte var någon fattig kvinna?
Vilka svårigheter hade hon våren 1794?.
Varför är hon så orolig för sin son?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s