Medborgarinnan Anne Guinées skrivelse till revolutionskommittén 1794

Den 25 frucidor (eptember) Republikens andra år (1794)

Källhänvisning http://chnm.gmu.edu/revolution/d/491/

Anne arresterades när hon köade för att få tag i smör satt i fängelse i 17 dagar och blev sedan frigiven mot borgen. Då skrev hon denna petition till revolutionskommittén i sin kommun. Hon ber om jobb och om att de snabbt ska ta sig hennes fall.

Medborgare

Jag medborgarinnan Anne Felicité Guinée, 24 år gammal och gift med medborgare Fillastre, en perukmakare på Rue des Vielles Auduette informerar er om att jag blev arresterad den 22 germinal (augusti) på place des droits de l’Homme dit jag hade gått för att få tag i smör.

Under lång tid har jag varit tvungen att föda min familj på ost och bröd och trött på alla klagomål från min man och mina pojkar kände jag mig vingad att gå för att köa efter något att äta. I tre dagar hade jag gått till samma marknad utan att h lyckats få tag i någonting trots dt faktum att jag hade köat från 7 eller 8 på morgonen till 5 eller 6 på eftermiddagen.

Efter det att smöret hade delats ut den 22 Germinal kom en medborgare fram till mig och sade till mig att jag var i en väldigt ömtålig situation. Till det svarade jag, du kan inte vara ömtålig och stå på dina ben s länge jag skulle inte ha kommit om det hade funnits någon annan mat. Han svarade att jag behövde dricka mjölk. Jag svarsde att jag hade män i huset som arbetade och jag kunde inte föda dem med mjölk. Jag sa till honm att han var imbecill.

Då blev jag arresterad på stället och de tog mig till vakthuset. Jag ville förklara mig men jag blev tystad och ivägsläpad till fängelset.  Vid 7 på eftermiddagen blev jag förd till revolutionskommittén och de talade om för mig att jag bad om guillotinen eftersom jag sa att jag föredrog döden framför att bli behandlad på det hemska sätt som de behandlade mig. Jag bad om att få skriva till min man, men det fick jag inte.

Uppgifter:
Hur ser vi att Anne har en traditionell syn på sig själv som kvinna?
Hur ser vi att Anne är beslutsam och modig?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s