Vittnesmål om händelserna under kvinnomarschen till Versailles 5-6 oktober 1789

 

Efter marschen till Versailles, då två vakter ur livgardet dödades, förhördes hundratals kvinnor. De mest aktiva kvinnorna riskerade att straffas för sin medverkan.

Vittnesmål 533 Madeline Glain 42 år och städerska. Fru till Francois Guillard en kontorist med vilken hon lever på 40 Rue Froidmanteau

Madeline Glain tvingades, som många kvinnor, att följa med folkmassan som gick ut till Versailles förra måndagen den 5 oktober. När hon kom till Sevres, nära porslinsfabriken frågade en man kvinoorna vart de var på väg. De svarade att de skulle till Versailles och be om bröd. En kvinna, som Madeline Glain visste var prostituerad sa att de gick till Versailles för att hämta drottningens huvud, men hon var skarpt tillrättavisad av de andra. När de kom fram till gatorna som ledde till Versailles stoppade den prostituerade en soldat ur de kungliga livgardet till häst och skrek förolämpningar till honom och hotade honom med ett rostigt svärd. Soldaten sa att hon var en stackare och för att få bort henne från hästens träns, som hon höll, slog han henne och skadade hennes arm.

Kvinnorna gick till Versailles för att informera drottningen om orsakerna till marschen. Madeline Glains kjolar fastnade i grinden, men två soldater ur schweizergadet  hjälpte henne loss. Efter det gick hon tillsammans med de andra kvinnorna till Nationalförsamlingens sal. Några av kvinnorna ropade efter en två kilos limpa för 8 sous, och för kött till samma pris. Men Madeline Glain bad dem vara tysta och sa att vad de ville var att få slippa sakna bröd, men inte att priset skulle vara fast som vissa av dessa kvinnor ville.

Hon gick inte med kvinnorna till slottet utan återvände till Paris med det dekret som kvinnorna fick av Nationalförsamlingen. (I dekretet stod att Paris befolkning skulle garanteras bröd.) Borgmästaren och kommunens representanter var nöjda och tog emot dem med glädje. Sedan gick Madeline hem till ditrict de l’Oratoire för att ge dem den goda nyheten. Hon kan inte ge oss någon information om vad som hände i Versailles den 6:e oktober. Dock hade hon hört, utan att kunna säga från vem, att någon vid namn Nikolas på den dagen, tisdag, hade huggit huvudet av två vakter ur kungliga gardet. Ingen har sett Nicolas i distriktet sedan dess.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s